11/6/13

Αποχαιρετώντας την ΕΡΤ

Από τα Στρουμφάκια και την Εκπαιδευτική Τηλεόραση που μας μεγάλωσαν ως τα τόσο γνώριμα σήματα των δελτίων ειδήσεων, από τις μουντιαλικές περιγραφές Διακογιάννη και τη χαρακτηριστική φωνή Μανώλη Μαυρομάτη ως τις τσιρίδες Βερνίκου και τις τελετές Κωστάλα το 2004, από τα άκυρα ντοκιμαντέρ σε ώρες υψηλής τηλεθέασης (ακριβώς πριν ακριβοπληρωμένες ξένες σειρές προβληθούν άγρια χαράματα) ως τις εκπομπές διαλόγου και πνεύματος, από τις στιγμές εξοργιστικής φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας ως τις στιγμές που το δελτίο της ΝΕΤ αντιστεκόταν στο κλίμα αποβλάκωσης των ιδιωτικών ΜΜΕ, η ΕΡΤ κατέκτησε ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας. Όσο όμως και αν φαίνεται απίστευτο ότι σε μερικά λεπτά το σήμα θα πέσει, ότι ο Παντελής Σαββίδης και η Βίκυ Φλέσσα θα μείνουν άστεγοι τηλεοπτικά, ότι τα κανάλια με τα οποία μεγαλώσαμε, οργιστήκαμε, μαζευτήκαμε παρέες για αθλητικές μεταδόσεις και εκπλαγήκαμε με τον συνδυασμό ποιότητας, μεροληψίας και ανοργανωσιάς θα πάψουν να υφίστανται όπως τα ξέραμε, μερικά πράγματα πρέπει να ειπωθούν.

Η κρατική τηλεόραση υπήρξε μνημείο κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, χρήματος που μάλιστα έβγαινε άμεσα από την τσέπη όλων μας. Εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι και γνωστοί πολιτευτών έχουν τακτοποιηθεί κατά διαστήματα σε αυτήν, με παραδείγματα εξωφρενικά και πρόσφατα. Το χειρότερο όλων; Το γεγονός ότι τον δημόσιο φορέα ενημέρωσης λυμαίνονταν επί δεκαετίες οι αισχρότεροι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού εμέσματος. Το γνώριμο σήμα με το μήνυμα για τις απεργίες της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά στιγμιότυπα στη ζωή κάθε τηλεθεατή.

Η πιο πρόσφατη μαζική απεργιακή κινητοποίηση είχε, μεταξύ των άλλων, ως στόχο και την προάσπιση της ΕΡΤ έναντι της "υποβάθμισής της". Και είχε αποτέλεσμα. Η ΕΤ-1 απέφυγε το κλείσιμο, όπως και οι διάφοροι ανά την Ελλάδα τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Μόνο που το νομοσχέδιο Μόσιαλου αντικατέστησε η σημερινή σπασμωδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η ΕΡΤ απέφυγε την υποβάθμιση, με το κλείσιμό της. Μεγάλη νίκη των συνδικαλιστών, που προσωποποιούν μία εκ των κυριότερων αιτιών όλων των δεινών, όχι μόνο της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Η Κυβέρνηση με τον πανίσχυρο συνδικαλισμό δεν μπορεί να τα βάλει και η λύση βρέθηκε στο κλείσιμο και ξανάνοιγμα. Μάλιστα. Είναι οι ίδιοι που επί Μόσιαλου δάκρυζαν για την ΕΤ-1, αλλά σήμερα κλείνουν την ΕΡΤ, για να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς πολλά - πολλά και εν μιά νυκτί. Να πούμε πια την αλήθεια; Να καταλάβουμε ότι όλα όσα έχει ζητήσει η τρόικα και δεν υλοποιήθηκαν στην ώρα τους πρέπει να γίνουν -και θα γίνουν, τόσο άγρια, απότομα και αιφνιδιαστικά;

Αυτή είναι η αλήθεια. Επί τρία χρόνια κωλυσιεργούμε νομίζοντας ότι αντιστεκόμαστε. Στην πραγματικότητα οι λύσεις που υπάρχουν για περιστολή δαπανών και εξυγίανση είναι συγκεκριμένες και γνωστές από καιρού. Από τότε που ο Σαμαράς έλεγε όχι σε όλα και, τι ειρωνία, σήμερα καλείται να τα εφαρμόσει σχεδόν πραξικοπηματικά.

Και του στραβού το δίκιο, δίκιο πάντως. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση δείχνει πυγμή και αποφασιστικότητα. Ακόμα και αν δεν βγει σε καλό, είναι καιρός να ληφθούν και να εφαρμοσθούν επώδυνες αποφάσεις, αντί να κόβονται συνεχώς μισθοί εργαζομένων και συνταξιούχων. Καλή ή κακή, και η συγκεκριμένη είναι πάρα πολύ κακή, μία κυβέρνηση οφείλει να πράττει, και όχι να κοροϊδεύει τον κόσμο με Ζάππεια, πετρέλαια και φούμαρα για ανάπτυξη. Αλλά και να υφίσταται τις συνέπειες...

Βεβαίως, έχει έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση. Υπάρχει αμφιβολία ότι ο κομματισμός, ο αισχρός συνδικαλισμός και η αναξιοκρατία θα κυριαρχήσουν και πάλι; Θα το δούμε. Πάντως, και παρά τις οιμωγές των εργαζομένων της (που έχασαν τη δουλειά τους και έχουν κάθε δικαίωμα να κραυγάζουν, ανήσυχοι για το μέλλον τους), δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι σε αυτήν τη χώρα κάνουμε συνέχεια τους ίδιους κύκλους: πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, ουσιαστικά επιστροφή στις Δέσμες...

Είμαι σίγουρος ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με την ΕΡΤ, με εκκαθάριση του προσωπικού της, ώστε να απομείνουν μόνο οι φίλα προσκείμενοι και οι διατεθειμένοι να εργασθούν με τους "ευέλικτους" όρους της νέας διοίκησης.

Από τον Αστυνόμο Σαΐνη, λοιπόν, στα Μουντιάλ και τους αγώνες μπάσκετ του Άρη, στις πολιτικές εκπομπές και τις εκπομπές του Σαββίδη στην ΕΤ-3 με τους ακατάληπτους ειδήμονες καλεσμένους, στα φοιτητικά ξυπνήματα με την "Πρώτη Γραμμή" και τα ξενύχτια με τον Ράμφο, τον Φάρο και τον Γιανναρά, στην Έλλη Στάη, σήμερα, για το τελευταίο δελτίο ειδήσεων... Η ΕΡΤ, κομμάτι της ζωής όλων μας, αγκάθι στα πλευρά πολλών από εμάς, δεν ξέρω πόσο θα μας λείψει. Την αποχαιρετούμε (μάλλον προσωρινά) με συγκίνηση, αλλά χωρίς λύπη. Δυστυχώς, και με κάθε σεβασμό σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σήμερα άνεργοι, υπήρξε ένα απόστημα που έπρεπε να σπάσει.


*****

Μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα η εκπομπή του σήματος της ΕΤ-1 & ΝΕΤ μέσω Nova διεκόπη. Νωρίτερα είχε διακοπεί αυτή της ΕΤ-3, καθώς και η ψηφιακή εκπομπή των καναλιών της ΕΡΤ από τις ελεύθερες συχνότητες.

Παρότι σύμφωνος με τη ριζική αντιμετώπιση της κακοδαιμονίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, έχοντας πλέον την εικόνα μπροστά μου, δεν μπορώ παρά να επαναλάβω: σωστή απόφαση ίσως, με λάθος τρόπο και σε λάθος (καθυστερημένα) χρόνο σίγουρα. Και το ερώτημα είναι ένα: αν η πυγμή και η αποφασιστικότητα, για τις οποίες μιλάμε πιο πάνω, όταν εμφανίζονται όψιμα καταλήγουν μπούμερανγκ.

Για το success story του Σαμαρά τα λέγαμε τις προηγούμενες μέρες. Η σούπα δεν έδεσε με τη ΔΕΠΑ και οι συνειρμοί αποπροσανατολισμού - ανθρωποθυσίας σε ένδειξη προθυμίας εφαρμογής του προγράμματος είναι αναπόφευκτοι. Αλλά και μονόδρομος η καταψήφιση της κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ από ΠαΣοΚ και ΔημΑρ -αν δεν θέλουν να εξαφανισθούν από τον πολιτικό χάρτη.

Η σαμαροΝΔ συμπεριφέρεται σαν μονοκομματική Κυβέρνηση, αυτό είναι ξεκάθαρο. Στην περίπτωση της ΕΡΤ συμπεριφέρθηκε αυταρχικά. Τα όρια μάλλον αυτή τη φορά ξεπεράσθηκαν. Πυγμή φάνηκε και με την επιστράτευση των καθηγητών, όπου όμως προηγήθηκε προειδοποίηση και, έστω υποτυπώδης, διάλογος, αλλά υπήρχε και λόγος δημοσίου συμφέροντος. Τώρα μάλλον είχαμε μία σπασμωδική κίνηση που θα διαταράξει την κυβερνητική συνοχή.

Δεν είναι δίκαιο να μιλάμε για χούντα. Είναι και αστείο να μιλάμε για φίμωση των... κυβερνητικών καναλιών! Ο Σαμαράς, ανύπαρκτος μέχρι οι μηχανισμοί της ΝΔ να κινηθούν στην απεγνωσμένη προσπάθεια τους να αποτρέψουν την επάνοδο του μητσοτακέικου, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να εκλεγεί Πρωθυπουργός παρά μόνο έτσι: στα ερείπια, και υπό τον φόβο εκλογικής νίκης του Τσίπρα. Η εφαρμογή των διεθνών επιταγών ήταν δεδομένη, άρα αναμενόμενη και, άρα, κανείς δεν δικαιούται να εκπλήσσεται.

Όσοι δεν κατάλαβαν τι ψήφιζαν δεν έχουν καμία δικαιολογία, διότι ουσιαστικά παραχώρησαν λευκή μνημονιακή επιταγή στον Σαμαρά και τον θιασό του. Οι άλλοι που γνώριζαν τι ψήφιζαν ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται. Αμφότεροι ευθύνονται, όπως και όσοι πίστευαν κάποτε τον Παπανδρέου και πάει λέγοντας.

Αυτούς βγάλανε, για να κυβερνήσουν όπως κυβερνάνε. Καθώς, όμως, η αλαζονία του κ. Σαμαρά και οι μεγάλες ιδέες που φουσκώσαν το κεφάλι του τον φέρνουν ενώπιον των συνεπειών των βιαστικών του αποφάσεων, η καρέκλα που τόσο πόθησε τρίζει.

Η κάλπη σήμερα ξαναφάνηκε στον ορίζοντα. Αυτό που δεν φαίνεται είναι μία αξιόπιστη λύση στο βασανιστικό ζήτημα της υπεύθυνης διακυβέρνησης του τόπου.

1 σχόλιο:

Νεκτάριος είπε...

Στα περισσότερα θα συμφωνήσω αλλά αυτό δεν έχει και πολύ σημασία...
Παραθέτω το σχόλιο κάποιου χρήστη του FB που διάβασα σήμερα, μια και το συγκεκριμένο με εκφράζει ακόμη περισσότερο:

"Ρεσιτάλ κυνικότητας από Κεδίκογλου. Ανακοινώνει τώρα και θανατικές καταδίκες. Πιο κυνικός δε γίνεται. Και συνάμα τραγικός όταν το βασικό επιχείρημά του ήταν οτι η δημόσια τηλεόραση δεν έχει ιδιαίτερη τηλεθέαση. Σουλειμάν-Εξάντας σημειώσατε άσο. Κρετίνοι.
Ο δε χαρακτήρας της απόφασης είναι εντελώς φασιστικός.
Απαξίωσαν όσο μπορούσαν τη δημόσια τηλεόραση. Η οποία, παρ' όλα αυτά, αποτέλεσε όαση ποιότητας. Θα μας λείψει ο Εξάντας, η Μηχανή του Χρόνου, το Τρίτο πρόγραμμα και τόσα άλλα προγράμματα.
Κι ακόμα και στο ειδησεογραφικό κομμάτι, η πάλαι ποτέ εντελώς ελεγχόμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση ΕΡΤ, τα τελευταία χρόνια ήταν η μόνη ανεξάρτητη φωνή. Τώρα, αν δεν το καταλάβατε, έχουμε μείνει υπό τον έλεγχο και τη χειραγώγηση τριών (3) εκδοτικών συγκροτημάτων που ελέγχουν το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ (έντυπων και ηλεκτρονικών).
Δεν αντιλαμβάνονται οτι η ΕΡΤ αποτελούσε φωνή στον Απόδημο Ελληνισμό, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στα μη εμπορικά αθλήματα;
Και χαίρονται, λέει, ορισμένοι που τώρα μένουν άνεργοι και του δημοσίου τομέα και όχι μόνο του ιδιωτικού. Από αύριο όλοι άνεργοι ίδιας "κλάσης" θα είστε. Λίγο παραπάνω ανταγωνισμός για τις (όλο και μειούμενες) θέσεις εργασίας. Αλλά αν δεν σου κόβει...
Όσο για τα 12 λεπτά την ημέρα που γλιτώνουμε; Σε χαράτσια στο λογοριασμό της ΔΕΗ να τα φάμε! Στην υγειά μας!"