18/7/13

ΦΠΑ: Φανερή Πρωθυπουργική Αναξιοπρέπεια

Στη γειτονιά μου λειτουργεί ένα αρτο-γαλακτο-ζαχαροπλαστείο. Πρόκειται για τη μοναδική επιχείρηση που γνωρίζω που οι φορολογικές παραβάσεις της να είναι τόσες πολλές, ώστε η Εφορία να την έχει κλείσει δύο φορές, για μικρά διαστήματα. Για την ακρίβεια, δε γνωρίζω καμία άλλη επιχείρηση που να την έχει κλείσει η Εφορία.

Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι οι νεαρές εκ Ρωσίας υπάλληλοί του με "κοσμούν" με διάφορα γλυκόλογα στη μητρική τους γλώσσα όταν απαιτώ την έκδοση απόδειξης. Και το κάνω συστηματικά (από γινάτι, όχι από... πατριωτισμό), θέτοντας εν αμφιβόλω τις σεξουαλικές μου προτιμήσεις -διότι τυγχάνει να αντιλαμβάνομαι σε αρκετές γλώσσες τι ακριβώς με προτρέπουν να κάνω οι γλυκές πωλήτριες, που προφανώς κερδίζουν το κατιτίς τους κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού φοροδιαφεύγει.

Το γάλα, λοιπόν, επωλείτο στην τιμή (θου Κύριε!) προσφοράς του 1€ το λίτρο (340,75 δραχμές, για να μην ξεχνιόμαστε), μέχρι που ο ΦΠΑ ανήλθε στο 23%. Όταν εξαγγέλθηκε η εν λόγω αύξηση, δηλαδή περίπου 15 μέρες πριν τεθεί σε ισχύ, η τιμή του γάλακτος ανήλθε αμέσως στο 1,10. Το ίδιο συνέβη με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα εστίασης, στα οποία φορέθηκε το καπέλο πριν ισχύσει ο αυξημένος ΦΠΑ. Φυσικά, κανένας δεν επέπληξε την παράνομη πρακτική. Όπως κανένας δεν έλεγξε τον ιδιοκτήτη για τη συστηματική μη έκδοση απόδειξης. Ούτε για το γεγονός ότι το μισό λίτρο γάλακτος πωλείται μόλις 20 λεπτά φθηνότερα (στα 90!!!) από το ολόκληρο λίτρο. Ούτε καν για το απλούστατο, τη μη ανάρτηση της πινακίδας ότι η μη έκδοση απόδειξης απαλλάσσει τον αγοραστή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου.

Αυτό φυσικά είναι ένα παράδειγμα. Κραυγαλέο ίσως, αλλά, βάσει όσων παρατηρώ επί χρόνια πια, φοβάμαι ότι αποτελεί και τον κανόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες αλυσίδες ίσως και να χαμηλώσουν την τιμή. Η πλειοψηφία αμφιβάλλω. Ήδη ακούγεται ότι οι μαγαζάτορες έχουν... απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ, και άρα απλά θα έρθουν στα ίσια τους, χωρίς μείωση των τιμών.

Για το κράτος δε θα υπάρξει φυσικά απώλεια εσόδων. Ούτως ή άλλως ελάχιστοι υπήρξαν συνεπείς στην καταβολή του ΦΠΑ, ακόμα και αν εξέδιδαν αποδείξεις -που οι περισσότεροι δεν το έπρατταν. Ακόμα και αν η μείωση "φτάσει στον καταναλωτή", είναι επιεικώς γελοίο να πιστεύει κανείς ότι από την 1η Αυγούστου, με τιμές μειωμένες κατά περίπου 8%, θα σπεύσουν οι Έλληνες στα εστιατόρια ή θα χυμήξουν στην κατανάλωση, ώστε "να κινηθεί η αγορά" και να αυξηθούν έτσι η επιχειρηματικότητα και τα κρατικά έσοδα λόγω ΦΠΑ.

Απαιτείται στοιχειώδης επαφή με την πραγματικότητα ώστε να αντιληφθεί κανείς ότι η κατανάλωση δε μειώθηκε λόγω του αυξημένου ΦΠΑ. Σίγουρα δε βοήθησε, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία του μειωμένου τζίρου στην αγορά. Αν τα λεφτά δε βγουν από τη μία τσέπη (ΦΠΑ), αλλά βγουν από την άλλη (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΤΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης, Φόρος Εισοδήματος, Επιτηδεύματος κλπ) δε σημαίνει ότι τα πληρώνει άλλος. Ούτε ότι μία μείωση θα αυξήσει τον τζίρο.

Στα είδη πρώτης ανάγκης η κατανάλωση ούτως ή άλλως δεν είχε περιθώριο μείωσης (για όσους δεν περιέπεσαν σε κατάσταση φτώχειας και ανέχειας), στα υπόλοιπα (τρόφιμα "πολυτελείας", διασκέδαση κλπ) είναι απίθανο η συγκεκριμένη μείωση να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση του τζίρου και των φόρων, αν αυτοί εισπράττονται και όσο εισπράττονται. Η αιτία; Αυτό που αρνείται ο Σαμαράς: ότι, με ευθύνη και δική του, ο Έλληνας έχει φτωχύνει.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να διορθώσει τη ζημιά που ήδη έχει γίνει, διότι η εφαρμογή του ανάγεται στο περίφημο άρθρο 120 του ισχύοντος Συντάγματος, το γνωστό 1-1-4: στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Το κράτος όχι μόνο δεν ανέπτυξε αγορανομικούς και φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά κατήργησε και το μόνο κίνητρο συλλογής αποδείξεων, την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος! Οι έμποροι δεν πρόκειται αίφνης να καταστούν πλούσιοι το πρωινό της 1ης Αυγούστου, άρα όσα έπρατταν μέχρι χθες θα συνεχίσουν να πράττουν, αφού τίποτε δεν έχει βελτιωθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εν ολίγοις, αποκλείεται τα κρατικά έσοδα να αυξηθούν -και εκεί δένει η "απειλή" του βαυκαλιζόμενου ως Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά. Όταν ξαναυξηθεί ο ΦΠΑ θα φταίμε εμείς, όχι εκείνος που δεν κάνει τίποτα για να τον εισπράξει! Και ενώ μάλιστα ορκίζεται ότι το μέτρο της αύξησης δεν απέδωσε...

Ήδη βλέπω τις Ρωσίδες πωλήτριες να τρέμουν, όταν με αυστηρό ύφος τους επισημάνω ότι έπρεπε να παίρνω το γάλα με 1€ το λίτρο, γιατί το εξήγγειλε ο Σαμαράς. Ίσως γλιτώσω και το καθιερωμένο μπινελίκι, αν απλά βάλουν τα γέλια. Να δω πού θα είναι ο (λέμε τώρα) Πρωθυπουργός όταν οι τιμές δεν πέσουν, να δω και τι περιμένει να κάνω εγώ ως αγοραστής, που δεν θα έπρεπε να το κάνει (ήδη!!!) η Εφορία και η Αγορανομία.

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, η εικόνα ενός Πρωθυπουργού (έστω γιαλαντζί και κατά σύμβαση όπως ο εν λόγω) που απευθύνει πανηγυρικό διάγγελμα για τη μείωση του ΦΠΑ, σε έναν μόνο κλάδο δραστηριότητας μάλιστα, είναι επιεικώς γελοία. Για τον ΦΠΑ μιλάμε, είναι ντροπή για ένα τέτοιο ζήτημα να εκτίθεται έτσι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, έστω και ο συγκεκριμένος. Και μάλιστα, χωρίς να ντρέπεται κατ' ελάχιστον να δηλώνει ότι πήρε το θέμα "πάνω του", δηλαδή ότι επί έναν χρόνο παρακαλάει προσωπικά την τρόικα! Ο απόλυτος εξευτελισμός!

Όσο για τη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής, αν ο κ. Σαμαράς δεν αντιλαμβάνεται την αβελτηρία της δήλωσής του, ότι "θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις" αν εμείς ζητάμε απόδειξη και οι μαγαζάτορες την κόβουν, δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Είναι αυτή δήλωση Πρωθυπουργού; Είναι αυτή ένδειξη σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής; Αν είμαστε φρόνιμα παιδιά θα μας δώσει καραμέλα, αν είμαστε άτακτα θα μας κάνει "ντα"; Τόση υποτίμηση του Έλληνα πια;

Τέτοια ταπείνωση Πρωθυπουργού από τον αλήστου μνήμης Παπανδρέου είχαμε να αντικρύσουμε. Τόση γελοιότητα, προκλητικότητα, αναξιοπρέπεια. Τα όσα είπε είναι αδύνατον να σχολιαστούν, παρά μόνο στο αγοραίο ύφος που χαρακτήριζε τον λόγο του ίδιου του Σαμαρά μετά το σαρδάμ, που η παιχνιδιάρα μοίρα έμελλε να μας αποκαλύψει πακέτο με το νέο "σαξές στόρι". Είναι αδύνατον να μη σκεφθεί κανείς ότι τα ίδια αισθήματα που μοιράστηκε ακούσια μαζί μας ο Σαμαράς για το... κεφάλι του, μοιράζεται καθημερινά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: