29/9/13

Μετά τις χειροπέδες

Ανοίγουμε παρένθεση στο θέμα της ανάλυσης του φαινομένου της ανόδου της ΧΑ, καθώς οι σημερινές εξελίξεις μάς πρόλαβαν. Υπό το φως, λοιπόν, των συλλήψεων και εν αναμονή της εξέλιξης της ανακριτικής διαδικασίας, μερικές πρώτες σκέψεις.

Κατ' αρχάς, σε αντίθεση με το θριαμβευτικό κλίμα δημοκρατικής νίκης που φιλοτεχνείται από την κυβέρνηση, η εικόνα εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού, μεταξύ των οποίων και αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας, να σύρονται με χειροπέδες στον εισαγγελέα προκαλεί θλίψη. Μόνο θλίψη. Τίποτε άλλο. Δεν αποτελεί αιτία πανηγυρισμών η σύλληψη των χρυσαυγιτών, αλλά αιτία προβληματισμού για όλους όσοι επέλεξαν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή από το κυρίους με αυτό το ποιόν, που ήταν πασιφανές εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια.

Ακριβώς, λοιπόν, το γεγονός ότι τόσο μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων εκφράστηκε έτσι στην κάλπη πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Αν επρόκειτο για την "αντισυστημική" ψήφο, την ψήφο διαμαρτυρίας και αγανάκτησης, πώς περιμένουμε από το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο να ερμηνεύσει με νηφαλιότητα τις εξελίξεις; 

Πολύ φοβάμαι ότι για κάποιους από εμάς σήμερα δεν ξεσκεπάστηκε η εγκληματική δραστηριότητα της ΧΑ, αλλά ότι εκδηλώθηκε η "απεγνωσμένη αντίδραση του σάπιου κατεστημένου στην τελευταία του προσπάθεια να επιβιώσει" ή κάτι αντιστοίχου πνεύματος και λογικής. Επιχειρήματα του τύπου "κανείς δεν μπήκε στη φυλακή για το Χρηματιστήριο / τα δομημένα ομόλογα / τα κλεμμένα / τις μίζες κ.λπ., αλλά τα βάλανε με την επελαύνουσα Χρυσή Αυγή γιατί τη φοβούνται" έχουν αρκετά στοιχεία αλήθειας ώστε οι διωκώμενοι ως κοινοί εγκληματίες να αναχθούν σε θύματα πολιτικού διωγμού, αφού μάλιστα όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα έχει, ευλόγως, συνασπισθεί εναντίον τους.

Για τον λόγο αυτόν, το εσπευσμένο των συλλήψεων (που από μακριά "μυρίζει" πολιτική σκοπιμότητα) προκαλεί ανησυχία. Αν στο δικαστήριο οι κατηγορίες δεν στοιχειοθετηθούν υπερεπαρκώς (διότι μιλάμε για συμμορία και οργανωμένο έγκλημα, όχι απλά για έκνομες ενέργειες μεμονωμένων μελών της ΧΑ), η δημοκρατία θα έχει εξευτελισθεί από όσους ομνύουν στο όνομά της και υποτίθεται ότι σήμερα την υπερασπίζονται. Και δεν αναφέρουμε την ηρωοποίηση των διωκωμένων, διότι θα έχουν περάσει πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ώστε δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πολιτικό κέρδος των χρυσαυγιτών σε περίπτωση κατάρρευσης του κατηγορητηρίου.

Πάντως ο σοφός λαός μετά τη δολοφονία του 34χρονου, και παρά τα όσα ειπώθηκαν στα ΜΜΕ, δημοσκοπικά δεν επεφύλασσε και τόσο έντονη αποδοκιμασία για τη ΧΑ, που παραμένει στις εκτιμήσεις τρίτο κόμμα! Αν, λοιπόν, η ΧΑ μετά από όλα αυτά εκλείψει έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της. Θα γυρίσουν προς τον Καμμένο; Προς τον ΣυΡιζΑ; 

Πάντως στη ΝΔ μάλλον θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι για τα εκλογικά οφέλη. Διότι αν πράγματι επρόκειτο για "αντισυστημική - αγανακτισμένη" ψήφο, είναι το λιγότερο αβάσιμη η επιδίωξη επαναπατρισμού "δεξιών" ψηφοφόρων της ΧΑ. Εκτός και αν τα ποσοστά της ακροδεξιάς δεν ερμηνευθούν τόσο με το θυμικό λόγω κρίσης, όσο με πιο ψυχρά και ιδεολογικά κριτήρια, κάτι που δεν περιποιεί τιμή ούτε για όσους συνειδητά επέλεξαν τον κ. Μιχαλολιάκο και τους συν αυτώ ούτε για όσους επιδιώκουν να προσελκύσουν τέτοιους ψηφοφόρους.

Η υπόθεση της ΧΑ τείνει να λάβει περισσότερο ποινικό χαρακτήρα, αλλά πολιτικά παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και θα απασχολήσει και τις επόμενες ημέρες το μπλογκ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις εξελίξεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, διότι οι εικόνες που βλέπουμε είναι πρωτοφανείς για τη χώρα μας, σε περιστάσεις, μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: