27/5/14

Προβλέψεις, μηνύματα, ερμηνείες και πραγματικότητα

Στον απόηχο των Ευρωεκλογών πολλά έχουν ειπωθεί από τους εκπροσώπους των κομμάτων, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι οι υψηλοί τόνοι των δύο μεγάλων εξ αυτών δεν απέδωσαν.

Ο ΣυΡιζΑ δεν πέτυχε το "ψηφίζουμε και φεύγουν", και είναι άξιον απορίας πώς επελέγη τόσο επιθετική καμπάνια με πασιφανές ότι δεν μπορεί να παραχθεί άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα. Και τονίζω το άμεσο.

Όπως γράφαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν εξαιρετικά απίθανο να προκαλέσει άμεσες εξελίξεις, ωστόσο, όταν διεφάνη ως σίγουρη η επικράτηση του ΣυΡιζΑ, το ενδεχόμενο κυβερνητικής παράλυσης και προκήρυξης εκλογών σε απώτερο χρόνο δεν μπορούσε να αποκλεισθεί. Και δεν έχει αποκλεισθεί, με δεδομένο τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά σε βάρος του εθνικού συμφέροντος, τον οποίο έχει επανειλημμένα επιδείξει. Το να πετύχαινε όμως ο ΣυΡιζΑ τόσο μεγάλη νίκη ώστε η διάλυση της Βουλής να είναι επιβεβλημένη ήταν αδύνατο.

Η νίκη με σχεδόν 4% (3,87%) συνιστά θρίαμβο. Με την ανόητη επιλογή "26 φεύγουν", ο κ. Τσίπρας κατάφερε αυτή η εξαιρετική επίδοση να μοιάζει μικρότερη από ό,τι είναι.

Από την άλλη, η επιλογή της ΝΔ για αποφυγή του "ατυχήματος" Τσίπρα είναι κατανοητή για λόγους συσπείρωσης εκλογικής βάσης, αλλά η καλλιέργεια προσδοκίας νίκης, ενώ ήταν ξεκάθαρη η διαφορά υπέρ του ΣυΡιζΑ (παρά τις δημοσκοπήσεις που έβλεπαν ντέρμπι...), έχει δημιουργήσει μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο με τον συνήθη πολιτικό παραλογισμό. Δεν ήταν ψήφος εθνικών εκλογών, το γνωρίζουμε. Αν όμως ο κ. Σαμαράς αισθάνεται ικανοποιημένος με τις κυβερνητικές επιδόσεις, το πρόβλημα δεν είναι ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε η ερμηνεία του.

Στις προβλέψεις μας, τώρα, πολύ έξω δεν πέσαμε, παρά τη ρευστότητα της κατάστασης. Εκτιμήσαμε τα ποσοστά των δύο πρώτων πέριξ του 25%, με αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης για οριακή νίκη της ΝΔ σε άνετη νίκη του ΣυΡιζΑ. Ωστόσο η διαφορά ήταν έκπληξη και το τελικό ποσοστό της ΝΔ κατάτι χαμηλότερο (26,58% - 22,71%).

Η τρίτη θέση της ΧΑ με ποσοστό κοντά στο 10% είχε εκτιμηθεί σωστά (9,4%), ειδικά μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Επίσης εκτιμήσαμε ορθά την καλύτερη της δημοσκοπικής επίδοση της Ελιάς, που είχαμε προβλέψει ότι δεν θα απέχει πολύ από την τρίτη θέση (8,02%), την αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ, κάτι, πάντως, λίγο-πολύ αναμενόμενο, αλλά και την καθίζηση των ΑνΕλλ.

Πού πέσαμε έξω; Στην επίδοση του Ποταμιού, που στη θεωρία έπαιζε μεταξύ 8 και 10% αλλά έλαβε 6,6% (ευτύχημα, καθώς φάνηκε ότι η μιντιοκρατία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φοβόμασταν) και στο ποσοστό της ΔημΑρ (η εκτίμηση ήταν ότι θα είναι υπό το 3%, αλλά κοντά σε αυτό, ενώ έλαβε 1,2%).

Η μεγάλη, όμως, έκπληξη ήταν το 2,7% του ΛαΟΣ, με το οποίο ο κ. Καρατζαφέρης επανέρχεται, ίσως, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αν πρόκειται να επαναπατρίσει ψήφους από τη ΧΑ και τους ψεκασμένους ασυνάρτητους Έλληνες του κ. Καμμένου, χαιρετίζουμε με απρόσμενο ενθουσιασμό το γεγονός. Είναι άξιον επισήμανσης ότι ο κ. Καρατζαφέρης πλήρωσε την επιλογή στήριξης δύσκολων αποφάσεων. Σήμερα θα μπορούσε να συγκυβερνά με 15%, όπως κάποιοι άλλοι που πουλούσαν αντιμνημόνιο. Υπαναχώρησε από αυτήν την επιλογή στο τέλος προσπαθώντας να περιορίσει την εκλογική ζημία, αλλά είναι οι πράξεις που μετράνε. Και αυτός ο... λαϊκιστής έβαλε πλάτη όταν έπρεπε -είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε.

Κλείνοντας, δύο επισημάνσεις.

Το ποσοστό του μειονοτικού κόμματος σε Ροδόπη και Ξάνθη ανήλθε σε 41,68% και 25,89% αντίστοιχα. Όσοι δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκπλήσσονται. Κακώς. Οι μειονοτικοί πάντα έπαιρναν γραμμή από το Προξενείο. Τα κόμματά μας το εκμεταλλεύονταν και, στον βωμό της ψηφοθηρίας, στα έδρανα της Βουλής δέχθηκαν πράκτορες αλλότριων συμφερόντων, λύκους με την κομματική προβιά των ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΣυΡιζΑ. Μόνο που το εθνικό ποσοστό του κόμματος ανήλθε στο 0,75%, ήτοι ούτε για αστείο κοντά στο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του 3%.

Αν σήμερα οι πολιτικοί προβληματίζονται για την κατάσταση στη Θράκη, δύο συμβουλές. Πρώτη, όταν έρθει η ώρα, κανένας "λύκος", γκρίζος ή άλλης απόχρωσης, στα ψηφοδέλτια. Ας χαθούν τα ψηφαλάκια, δεν πειράζει. Δεύτερη, ότι ήλθε η ώρα για αλλαγή προτεραιοτήτων στην εθνική, μειονοτική και μεταναστευτική πολιτική. Καλοί οι Χριστόπουλοι, οι Ρεπούσηδες και τα αντιρατσιστικά, δε λέει κανείς, αλλά για την Ελβετία. Όχι για μία χώρα που όλοι ανεξαιρέτως οι γείτονές της εγείρουν ζητήματα... αλλαγής συνόρων.

Η δεύτερη επισήμανση είναι αριθμητική:
ΝΔ+ΧΑ+ΑνΕλλ+ΛαΟΣ=38,27%.
ΣυΡιζΑ+ΚΚΕ+ΔημΑρ=34,11%. Ας πούμε 36% μαζί με διάφορα λοιπά.

Από τη μία έχουμε την πιο ακροδεξιά ΝΔ όλων των εποχών, τους κρυφοναζί, τους τρελο-αντιμνημονιακούς δεξιούς και τον (πρώην "ακραίο") Καρατζαφέρη, από την άλλη τσουβαλιασμένους κομμουνιστές, πρώην πασόκους, εκσυγχρονιστές, ανανεωτές και λοιπούς. Η Ακροδεξιά μόνη της έχει πάρει περισσότερες ψήφους από ό,τι όλες οι αριστερές εκδοχές μαζί, διότι Θεοδωράκης και Ελιά δεν είναι και ακριβώς αριστεροί. Τώρα πώς μιλάμε για αριστερή ψήφο, σταματά ο νους του ανθρώπου. Ξαναεπισημαίνουμε: 38,27% έχει λάβει η Ακροδεξιά μόνο, όχι ο "μεσαίος χώρος" του Καραμανλή, αλλά ο Μπαλτάκος, ο Φαήλος και οι υπόλοιποι της παρέας.

Βέβαια, το ΠαΣοΚ το 1981 μιλούσε για έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, για έξωση των "βάσεων του θανάτου" και διάφορα άλλα αριστερά τσιτάτα που ο κ. Τσίπρας δεν τολμά καν να σκεφθεί, αλλά εμείς βλέπουμε στο προχθεσινό αποτέλεσμα την ιστορική πρώτη μεταπολιτευτική "νίκη της Αριστεράς". Ας αφήσουμε τα νούμερα στην άκρη, ας προβληματισθούμε όλοι για δύο λεπτά ο καθένας που ο κόσμος δε συγκινήθηκε από τη δολοφονία Φύσσα (εμείς το γράφαμε εδώ και μήνες, αλλά οι γνώστες δεν το πήρανε χαμπάρι) και τις διώξεις των χρυσαυγιτών και ας πορευθούμε όπως ξέρουμε.

Αφιερωμένο στον κ. Τσίπρα, λοιπόν, και σε όσα θριαμβευτικά υποστηρίζει, δεν μπορούμε παρά να ολοκληρώσουμε και εμείς τον πρώτο μετεκλογικό σχολιασμό με τσιτάτο. Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μία ωραία ιστορία. Και όταν η Χρυσή Αυγή φτάσει το 20%, διότι προς τα εκεί πηγαίνουμε, θα πρέπει να μιλήσουμε για ιστορική νίκη και να μην αισθανόμαστε "ανατριχίλα", "προβληματισμό" και άλλα αντίστοιχα. Είπαμε. Στην Ελλάδα μας αρέσουν οι ωραίες ιστορίες και τα παραμύθια με όμορφο τέλος. Με σκισμένα μνημόνια, με λεφτά στους φτωχούς, με εθνική υπερηφάνια. Όχι η πραγματικότητα.


ΥΓ: Καλώς ερχόντων των πραγμάτων, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η λεπτομερής μας ανάλυση για την εκτίμηση του αποτελέσματος, βάσει πραγματικών αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: