7/12/14

Δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία;

Η τόσο ευαίσθητη κοινή γνώμη δεν πρόκειται να δακρύσει για εκατοντάδες νέους ανθρώπους τους οποίους δολοφονεί το κράτος τη απουσία και αδιαφορία αυτού κάθε χρόνο. Δεν μιλάμε φυσικά για τα θύματα αστυνομικής βίας, μετρημένα στα δάκτυλα από εγκαθίδρυσης του ισχύοντος πολιτεύματος, και σίγουρα λιγότερα από τα θύματα βίας σε βάρος οργάνων της τάξης. Μιλάμε για τα θύματα π.χ. τροχαίων ατυχημάτων, επειδή αδυνατούμε επί δεκαετίες να κατασκευάσουμε πέντε οδικούς άξονες και να τους αστυνομεύσουμε αποτελεσματικά.

Είναι δολοφόνος το κράτος. Όταν αφήνει τον κόσμο να πεθαίνει στην άσφαλτο, όταν υποεπανδρώνει τα νοσοκομεία, όταν αδιαφορεί για τις κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας, καθώς και με δεκάδες άλλους τρόπους. Όταν, όμως, ένας νεαρός, με εκπεφρασμένη αντικοινωνική διάθεση και αδίστακτος ως προς τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών στο όνομα κάποιου "αγώνα", υιοθετεί οικειοθελώς αυτοκαταστροφική συμπεριφορά καταντά γελοίο να αναρωτιόμαστε σε τίνος χέρια είναι το αίμα του. Στα δικά του είναι, εκτός αν δεχθούμε ότι τα, πράγματι, τραγικά του βιώματα έχουν τόσο πολύ διαταράξει τον ψυχισμό του, οπότε ούτε για "αγώνα", ούτε για ελεύθερη βούληση μπορεί να γίνεται λόγος.

Είναι ειρωνικό όσο δε χωρά ο νους ότι όσοι δέχονται την ένοπλη πάλη έναντι του "καθεστώτος", δηλαδή αδιαφορούν για τα θύματα του "αγώνα" και αναφανδόν και ανερυθρίαστα περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή, στέκονται με τόση συγκίνηση απέναντι στο δράμα του απεργού πείνας. Και πάλι η ίδια περίπτωση. Μία ανθρώπινη ζωή που αξίζει περισσότερο από όσες αυτοί που εγκρίνουν τέτοιες μορφές δράσης δεν έχουν δισταγμό να αφαιρέσουν.

Θα ήταν πολύ χαριτωμένο για την παρουσίαση των γεγονότων από τα ΜΜΕ να αρχίσουν από αύριο απεργία πείνας οι κρατούμενοι χρυσαυγίτες. Θα εκδήλωνε την ίδια συγκίνηση η κοινή γνώμη; Όχι βέβαια. Οι εκφραστές της ειδεχθούς ιδεολογίας ας ψοφούσαν ελεύθερα, έτσι δεν είναι; Φασίστες κουφάλες, δεν έρχονται κρεμάλες; Και ιδεολογικό κριτήριο, λοιπόν, στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Αρκεί να μη μιλήσει κανείς για θανατική ποινή (φευ! σκοταδισμός και οπισθοδρόμηση), έστω για τα βιαιότερα των εγκλημάτων. Αλίμονο! Οι αυτόκλητοι δικαστές της 17 Νοέμβρη, των Πυρήνων και διάφοροι άλλοι ανεγκέφαλοι δικαιούνται να λαμβάνουν αποφάσεις θανάτου, και να εκτελούν κόσμο και κοσμάκη στους δρόμους. Η οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να αμυνθεί πλέον ούτε διά του εγκλεισμού των κατ' ομολογίαν παρανομούντων. Οφείλει να τούς χορηγεί το ελεύθερο να σουλατσάρουν κατά βούληση.

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Ρωμανός είναι αμετανόητος σε αυτά που πιστεύει; Όχι, και αυτό σε μεγάλο βαθμό περιποιεί τιμή για τον ίδιο. Υπάρχει αντίστοιχα αμφιβολία ότι ούτε ο κ. Ρωμανός, ούτε τα μέλη της ΧΑ κρατούνται για όσα πιστεύουν, αλλά για όσα διέπραξαν ή, έστω, κατηγορούνται ότι διέπραξαν; Όχι. Υπάρχει αμφιβολία ότι οι συγκεκριμένες ακραίες των ακραίων ιδεολογίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάπραξη νέων εγκλημάτων. Καμία. Γιατί λοιπόν συζητούμε επί τόσες ημέρες;

Έχει εκδηλώσει ο κ. Ρωμανός τάσης αναστολής του "αγώνα" του για να ολοκληρώσει τις σπουδές του; Έχει δεσμευθεί ότι, ανεξαρτήτως όσων η δημοκρατία τον αφήνει ελεύθερο να πιστεύει, για αυτά τα 4 χρόνια θα σεβασθεί πλήρως τους συμπολίτες του; Έχει, μήπως, κρύψει την απέχθειά του απέναντι στο σύστημα, το οποίο αδίστακτα επιχειρεί να χειραγωγήσει διά της απειλής αυτοκτονίας του; Υπάρχει, τέλος, σοβαρή υπόνοια ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος στην περίπτωσή του; Ή τάχα δεν είναι επαρκής η ρύθμιση για την εξ αποστάσεως φοίτηση; Και μιλάμε για ελληνικό ΤΕΙ, από αυτά που οι σπουδαστές τους στην πλειοψηφία τους ούτως ή άλλως φοιτούν πατώντας ελάχιστα το πόδι τους.

Δεν έχει, φυσικά, σημασία τίποτε από τα παραπάνω. Σημασία έχει το αδίστακτο πολιτικό παιχνίδι. Μόνο που ο ΣυΡιζΑ θα βρει μπροστά του τα τέρατα που εκτρέφει επί τόσα χρόνια.

Το κράτος δεν καταλύεται ούτε από τη διαφθορά, ούτε από την κομματοκρατία, ούτε από το ρουσφέτι. Καταλύεται από τις συνέπειες όλων αυτών, με κυριότερη την πλήρη αδιαφορία για τη νομιμότητα. Κάθε απόπειρα τήρησης των νόμων ξεκινά από γραφική για να χαρακτηρισθεί γρήγορα χούντα, καταπίεση και αστυνομοκρατία. Πράγματι ειρωνικό, όταν η κοινωνία έχει δεχθεί τις κατηγορίες για τα "τάγματα εφόδου" της ΧΑ. Αναρωτιέμαι ποιος αστυνομικός θα δεχθεί να τα βάλει με αυτά, όταν όλοι επί χρόνια αδιαφορούμε για τα κοκκινόμαυρα τάγματα εφόδου μερικών εκατοντάδων τσογλανοειδών που κατάκαψαν και πάλι τις μεγάλες πόλεις χθες. Γιατί να τα βάλει με τη ΧΑ; Επειδή έτσι θα θέλει ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι του "Έθνους";

Αυτός είναι ο λόγος που οι νόμοι δεν γράφονται στο πόδι και ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως προσωπικών βιωμάτων, προβλημάτων, ιδεολογιών, ιδεοληψιών και αγωνιστικών ψευδαισθήσεων. Η κοινωνική ειρήνη και η απρόσκοπτη ανάπτυξη της προσωπικότητας καθενός εκ των πολιτών της χώρας. Πολιτική αγωγή δημοτικού: τα δικαιώματα του ενός να μην περιορίζουν αυτά των υπολοίπων και όλα μαζί να εξυπηρετούν την κοινωνία.

Ξέρω. Γραφικότητα, γελοιότητα, αφέλεια... Μόνο που το ζητούμενο σήμερα αλλά αυτονόητο πάντα, ότι δεν μπορεί ο καθένας να κάνει σε αυτήν την κοινωνία ότι γουστάρει, όποιον ιδεολογικό και αγωνιστικό μανδύα κι αν επικαλείται, είναι ο πυρήνας αυτού που λέγεται Δημοκρατία. Όσοι αρνούνται να το δεχθούν είναι θιασώτες της καταπίεσης, της αυθαιρεσίας και του φασισμού. Απλά θέλουν να περνάει ο δικός τους φασισμός, και όχι των άλλων. Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: