26/1/15

Εκλογές 2015: Ο πρώτος απολογισμός

Ένας πρώτος απολογισμός των χθεσινών εκλογών μπορεί ήδη να γίνει.

Ο ΣυΡιζΑ έχει προκύψει όχι μεν αυτοδύναμος, πλην όμως παντοδύναμος. Ο σχηματισμός κυβέρνησης με τον Καμμένο αποτελεί ένα τερατούργημα, ωστόσο αποτελεί και ευτύχημα, διότι αποφεύγεται η περιπέτεια των επαναληπτικών εκλογών. Οι στιγμές είναι ιστορικές, όχι γιατί "ήρθε η Αριστερά" (το ΠαΣοΚ το 1981 εξελέγη με πολύ πιο αριστερή ατζέντα), αλλά γιατί ο ΣυΡιζΑ γίνεται μόλις το τρίτο κόμμα, σε κοντά μισό αιώνα, που θα κυβερνήσει τη χώρα.

Για τη ΝΔ, ουδέποτε άλλοτε υπήρξε περισσότερο σαφής εφαρμογή του "τούς φτύνουν και νομίζουν ότι βρέχει". Ο Σαμαράς, αυτός που ουδέποτε εξελέγη Πρωθυπουργός, αυτός που έφερε την ακροδεξιά στην εξουσία, αυτός που ζημίωσε όσο ελάχιστοι την παράταξή του και τη χώρα, αυτός που ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι αποτελεί βάρος για το κόμμα του, μένει γαντζωμένος στην καρέκλα, ευχόμενος την αποτυχία του ΣυΡιζΑ και άρα τη διάλυση τής χώρας, για να επιστρέψει ως σωτήρας... Καμία έκπληξη για τον αρχομανή, αλαζονικό και καταφανώς ανίκανο πολιτικάντη της ακροδεξιάς. Ανάμεσα στα άλλα "προσόντα" του, προστέθηκε σήμερα και η ασύλληπτη μικροπρέπεια, καθώς δεν παρέδωσε το πρωθυπουργικό μέγαρο στον διάδοχο του, δεν τον υποδέχθηκε, δεν τον συνεχάρη. Αδιανόητο εν έτει 2015.

Από κει και πέρα, η ΧΑ κρατά τις δυνάμεις της σε περιβάλλον συμπίεσης των μικρών κομμάτων, το Ποτάμι δεν πέτυχε τη δημιουργία ενός πραγματικού κοινωνικού ρεύματος, αλλά τώρα πρέπει να δείξει τι αξίζει, το ΚΚΕ έχει αποτύχει, ας είμαστε λίγο σοβαροί το 5,5% υπό συνθήκες κοινωνικής διάλυσης συνιστά σημείο αποσύνθεσης, ενώ ειδική μνεία απαιτείται για το ΠαΣοΚ, καθώς, κατά τη γνώμη μας, η τοποθέτηση Βενιζέλου είναι σωστή: χωρίς τις ανοησίες του Παπανδρέου το κόμμα θα είχε συγκεντρώσει περισσότερο από 7% και θα είχε λάβει τροχιά ανάκαμψης ενόψει της ρεαλιστικής κυβερνητικής στροφής Τσίπρα (που είναι αναπόφευκτη). Ίσως αυτό ήταν το πρόβλημα του κ. ΓΑΠ, η ανάκαμψη του κόμματος την οποία ένιωθε ότι έπρεπε να αποτρέψει.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν όμως ο Καμμένος, και μεγάλη ηττημένη η στοιχειώδης λογική. Το κόμμα του ακροδεξιού συνωμοσιολογικού παραλογισμού και λαϊκισμού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, δείχνει να κρατά την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων (όσο τουλάχιστον η ΝΔ δεν αλλάζει ηγεσία), μπαίνει στην κυβέρνηση, συνεπιλέγει Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά ας έχει κατά νου και τον κ. Καρατζαφέρη. Η πραγματοποίηση των ονείρων ενίοτε έχει οδυνηρές συνέπειες.

Και ώρα για αυτοκριτική, την αξιολόγηση της ευστοχίας των προβλέψεών μας.

Για τον ΣυΡιζΑ προβλέψαμε ποσοστό κοντά στο 35% χωρίς να είναι έκπληξη να το ξεπεράσει (ενδεικτικές τιμές 33-36%) - έλαβε 36,34%.
Για τη ΝΔ προβλέψαμε μίνιμουμ 25% και ενδεικτικές τιμές 27-30% - έλαβε 27,81%.
Για τη ΧΑ προβλέψαμε τρίτη θέση με 6-7% - έλαβε 6,28% και την τρίτη θέση.
Για το Ποτάμι προβλέψαμε 5-6% - έλαβε 6,05%.
Για το ΚΚΕ 4,5-5,5% - έλαβε 5,47%.
Για το ΠαΣοΚ 4-5% - έλαβε 4,68%.
Για το ΚιΔηΣο 1,5-2,5% - έλαβε 2,46%

Σε όλα λοιπόν τα κρίσιμα ερωτήματα των χθεσινών εκλογών δώσαμε σωστή απάντηση: οριακή μη επίτευξη αυτοδυναμίας, ποσοστό της ΝΔ με απώλειες, τρίτη θέση για τη ΧΑ, άνετη είσοδο των ΑνΕλλ στη Βουλή και αποτυχία του ΓΑΠ να πετύχει το 3%.

Πού αποτύχαμε; Στο ποσοστό των ΑνΕλλ, οι οποίοι έλαβαν 1,25% περισσότερο από όσο τους υπολογίζαμε, στον ΛαΟΣ πέσαμε έξω κατά 0,5%, στη ΔημΑρ 0,5-1%, στην ΑντΑρΣυΑ επίσης γύρω στο 1%. Δεν είναι και τόσο συγκλονιστικές διαφορές (περίπου όσο πέσαμε έξω για τον ΣυΡιζΑ), αλλά επειδή τα νούμερα έδιναν τάξη μεγέθους, και στα μικρά κόμματα αυτά τα ελάχιστα νούμερα την καθορίζουν περισσότερο, δεν είναι κακό να ομολογήσουμε ότι πέσαμε αρκετά έξω.

Ειδική μνεία, τέλος, θα γίνει στην Τελεία, καθώς υποτιμήσαμε (και πάλι, όπως με τους ΑνΕλλ) την ανοησία και ανευθυνότητα του εκλογικού σώματος, και, κυρίως στον Βασίλη Λεβέντη. Επειδή ο συγκεκριμένος πολιτικός επί μήνες εμφανίζεται εβδομαδιαίως σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Βορείου Ελλάδος, κατάφερε να έχει ένα πέρασμα στην κοινωνία και οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι σε όσα λέει είναι αρκετά δύσκολο να διαφωνήσει κανείς, αλλά η γραφικότητα και τα κολλήματά του (με τους Μητσοτάκηδες π.χ.) τον έχουν καταστήσει καρικατούρα. Είχαμε επισημάνει ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά τον υπολογίζαμε κοντά αλλά κάτω του 1%. Πήρε το διπλάσιο και μπράβο του: αν το εκλογικό σώμα επιλέγει την ψήφο διαμαρτυρίας, αποδοκιμασίας, ειρωνίας κ.λπ. καλύτερα να ψηφίζει Λεβέντη παρά ΧΑ.

Η συνολική αποτίμηση μίας παντελώς αυθαίρετης εκτίμησης "πολιτικού κλίματος" (η οποία είχε και σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις) είναι θετικότατη. Αυτό δεν είναι για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά για έναν άλλον λόγο: η επιτυχία της πρόβλεψης δείχνει ότι το εκλογικό σώμα καθίσταται λιγότερο απρόβλεπτο. Με όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αυτό αξιολογείται ως σημείο μίας κάποιας ωρίμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: