1/1/15

Καλή χρονιά...

Το 2015 προδιαγράφεται ως έτος κομβικό για την πορεία τής χώρας. Η διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ίσως αποδειχθεί σταθμός, αν τελικά επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη επικράτηση του λαϊκισμού του ΣυΡιζΑ. Για την εξέλιξη αυτή, το γεγονός, δηλαδή, ότι μετά από πέντε έτη ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να πιστεύει σε μαγικές λύσεις, ότι παραμένουν δημοφιλείς εξαγγελίες μονομερών ενέργειών τύπου "δεν πληρώνω" από πολιτικούς που ίσως βρεθούν να στελεχώνουν την επόμενη κυβέρνηση, ότι δεν έχουν εξαλειφθεί από τον πολιτικό χάρτη κόμματα όπως οι ΑνΕλλ και η ΧΑ και ότι ένας πολιτικός του μεγέθους ενός Τσίπρα φέρεται ως ο πιθανότερος διαχειριστής της τύχης της χώρας στη δυσκολότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της, η ευθύνη βαρύνει το παλαιό κομματικό σύστημα, αλλά ιδιαίτερα τον κ. Σαμαρά, ο οποίος εισήγαγε και εξέθρεψε το τέρας του λαϊκισμού που πλέον κατέστη ανεξέλεγκτο. Παλιές ιστορίες, οπότε ας στραφούμε στο σήμερα.

Η εκτίμησή μου είναι παντελώς αυθαίρετη, αλλά στέκομαι με μεγάλη επιφύλαξη απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογικής νίκης τού ΣυΡιζΑ. Ακόμα, όμως, και αν η πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων αποδειχθεί σωστή, θεωρώ ότι η άμεση συμμόρφωση προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα είναι μονόδρομος για τη νέα κυβέρνηση. Επομένως, άμεσα προκύπτει ότι τυχόν ανέλιξη του ΣυΡιζΑ στην εξουσία, κατά τη δική μου κρίση τουλάχιστον, σημαίνει χαμένο χρόνο, όχι όμως καταστροφή.

Αν κάνω λάθος, έχω και μία εύλογη απορία. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος περιφέρονται τρομοκρατώντας τον κόσμο. Αφού τόσο ενδιαφέρονται για το καλό της χώρας, γιατί δεν κάνουν στην άκρη; Γιατί δεν συγκροτούν από κοινού π.χ. με το Ποτάμι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (όχι συνασπισμό κομμάτων), ώστε να επικρατήσουν άνετα στη νέα Βουλή, ακόμα και αυτοδύναμα; Εδώ υποτίθεται ότι διακυβεύεται η θέση της χώρας στην Ευρώπη, ενώ ούτως ή άλλως το πολιτικό μέλλον των δύο προδιαγράφεται ζοφερό. Γιατί δεν επιδιώκουν να περάσουν στην ιστορία, έστω ως οι άνθρωποι που πήγαν σπίτι τους την κατάλληλη στιγμή;

Είμαι βέβαιος ότι δεν περνά από το μυαλό τους κάτι τέτοιο. Το θέτω όμως ως υπόθεση εργασίας, έτσι για να καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρά παίρνουν και οι ίδιοι τον κίνδυνο που τόσο επίμονα και γλαφυρά επισημαίνουν ότι συνεπάγεται η ψήφος στον ΣυΡιζΑ.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας μοιάζει να απολαμβάνει τη στιγμή του, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του αδυνατούν να κρύψουν έστω και ελάχιστα το μίγμα θράσους, επιπολαιότητας, ανοησίας και ασχετοσύνης με το οποίο αντιμετωπίζουν την κατάσταση τής χώρας. Γεννήματα της κρίσης, πολιτικά τερατουργήματα που εξέθρεψε ο λαϊκισμός. Ήρθε άραγε η ώρα να πληρώσει ο λαός το τίμημα της επίμονης άρνησης της πραγματικότητας; Θα φανεί πολύ σύντομα.

Με αυτές τις άσχημες σκέψεις για Πρωτοχρονιά, εύχομαι σε όλους υγεία και φώτιση για το 2015. Και υπομονή και ψυχραιμία. Θα φανούν πολύ χρήσιμες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: