27/1/15

Κυβέρνηση Τσίπρα...

Δεν περίμενα ποτέ ότι η 300η ανάρτηση αυτού του ιστολογίου θα ήταν αφιερωμένη στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον... Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, αλλά να που έτσι γίνεται. Σημεία των καιρών, σημεία πολιτικής αποσύνθεσης και κοινωνικής διάλυσης. Τη γνώμη μου και για τους δύο την έχω εκφράσει πολλές φορές και δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή απέκτησαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκφράζουν εξαιρετικά οπισθοδρομικές, αναχρονιστικές, βαθέως συντηρητικές και μεταξύ τους αντικρουόμενες ιδέες. Στην κατάσταση, όμως, που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας τους, οπότε οι ευχές και οι ελπίδες όλων μας (εκτός του κ. Σαμαρά για τον οποίον η φιλοπατρία αποτιμάται μόνο σε ψήφους) τούς συνοδεύουν. Για μία φορά ελπίζω να αποδειχθώ εγώ ανόητος που δεν εξετίμησα σωστά τις ικανότητες των δύο πολιτικών προσώπων.

Για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο σε επίπεδο προσώπων, διότι τα περισσότερα ή είναι παντελώς άγνωστα ή δεν έχουν κριθεί σε θέση ευθύνης. Ωστόσο η περίφημη κατάργηση υπουργείων κατήντησε ανοησία, καθώς κάθε υπερ-υπουργός πλαισιώνεται από πλειάδα αναπληρωτών με αρμοδιότητα αυτή των κατηργημένων υπουργείων. Η κυβέρνηση υπερβαίνει τα 40 μέλη. Αυτό δεν είναι μικρό σχήμα. Αν δεν πρόκειται απλά για το πρώτο βήμα για μία ομαλή και οργανωμένη κατάργηση και αναδιάρθρωση των υπουργείων, δεν έχει νόημα καν να το συζητάμε. Βαφτίσαμε αναπληρωτές τους υπουργούς και δεν κάναμε τίποτε.

Όσο για τον πολιτικό όρκο, είναι σαφώς προτιμότερος από το να αντικρίζαμε άθεους να ορκίζονται στην άγια, αδιαίρετο και ομοούσιο Τριάδα. Κάτι που δε θα είχε νόημα για τους ίδιους, δε θα είχε νόημα για κανέναν. Μένει να μάθουμε πόση αξία δίνουν στην τιμή και την υπόληψή τους.

2 σχόλια:

Νεκτάριος είπε...

Φοβάμαι ότι ο όποιος αρχικός ενθουσιασμός όσων πίστεψαν στην περιβόητη "αλλαγή" (των τυφλών οπαδών εξαιρουμένων) έχει δώσει τη θέση του σε ένα "μούδιασμα" στην καλύτερη περίπτωση.
Αφενός οι πιέσεις που έχουν αρχίσει να μας ασκούν οι "εταίροι" μας στην Ευρώπη και από την άλλη οι εξαγγελίες που εκτοξεύονται αφειδώς για προσλήψεις, αυξήσεις και δώρα που παρουσιάζονται ως βέβαια, πολύ πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δόση, το πρόγραμμα και άρα τα έσοδα της χώρας μας το προσεχές διάστημα.
Μακάρι να επαληθευτούν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση μεγάλων ποσών από την πάταξη της φοροδιαφυγής των "πλουσίων" και από ευνοϊκότερη αποπληρωμή του χρέους μας, αν και το σενάριο αυτό μοιάζει βγαλμένο από ταινία

adekastos είπε...

Δεν έχω πεισθεί ότι όσοι πίστεψαν στην αλλαγή δεν είναι παρά μόνο οι οπαδοί του χάους, όσοι νομίζουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε από χρεοκοπίες, δραχμές, κουρέματα καταθέσεων κλπ -χάνοντας τη μεγάλη εικόνα. Έτσι έχω την εντύπωση ότι όχι μόνο δε μούδιασαν, αλλά είναι όλοι όσοι καμαρώνουν για την εθνικά υπερήφανη στάση και λένε ότι "επιτέλους κάποιος έπρεπε να τούς τα πει ένα χεράκι".

Το επαναλαμβάνω μονότονα πέντε χρόνια: το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει γιατί ουδέποτε έκανε την προσπάθεια να εξηγήσει σε όλους τι σημαίνει η πραγματική χρεοκοπία και τι σημαίνει η επιστροφή σε μία καταρρακωμένη δραχμή με πληθωρισμό στα ύψη. Αυτό όχι ως ύμνος στους δανειστές που μάς "έσωσαν", αλλά ώστε η απόρριψη του προγράμματος να γίνει συνειδητά και με επίγνωση των συνεπειών της. Τότε θα είχε νόημα να μιλάμε για εκπεφρασμένη διά των εκλογών λαϊκή βούληση, όχι όταν ο ίδιος λαός νομίζει ότι η τρόικα θα φύγει και θα βρέξει λεφτά εκ των ουρανών.