6/7/15

Πανηγυρίζοντας πάνω στα συντρίμμια


Ο ελληνικός λαός με συντριπτικό ποσοστό που υπερβαίνει το 61% είπε σήμερα Όχι στη λιτότητα και στα μέτρα που είχαν προταθεί. Τήρησε, δηλαδή, με συνέπεια τη στάση που τηρεί όλα αυτά τα χρόνια: βροντοφωνάζει τα περήφανα Όχι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες τους, αλλά και μένοντας απαθής μπροστά στην απουσία των Ναι. Τι είναι αυτό που ζητάει σήμερα ο ελληνικός λαός; Τι είναι αυτό που θέλει; Ποια είναι η εναλλακτική που επέλεξε;

Επί πέντε χρόνια απελπιστικά επιμένουμε στην απουσία εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Ο Έλληνας σήμερα επέλεξε δραχμή, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Πρωθυπουργός (σωστά) ανέγνωσε το μήνυμα της κάλπης ως εντολή διαπραγμάτευσης και όχι ρήξης. Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, αναμένεται να εισπράξει το Όχι των εταίρων ή ένα σκληρότερο πακέτο μέτρων, που θα είναι αδύνατον να νομιμοποιηθεί μετά το απορριπτικό 61%. Και ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιον του αδιεξόδου στο οποίο αυτοεγκλωβίσθηκε.

Αυτό που θα ακολουθήσει εύκολα προβλέπεται. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει καταγγέλοντας σε υψηλούς τόνους τους δανειστές - εκβιαστές - νταβατζήδες - τρομοκράτες γιατί μας εκδιώκουν βιαίως από το ευρώ. Μετά το απαραίτητο ψυχόδραμα, η Ελλάδα στη συνέχεια θα εκδώσει εθνικό νόμισμα και οι πρώην (πια) εταίροι θα εγκρίνουν ανακουφισμένοι ένα πλούσιο πακέτο για την ανθρωπιστική κρίση, κουνώντας μας χαιρέκακα το μαντήλι από τον πολιτισμένο κόσμο.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουν απομείνει συντρίμμια. Οι δύο στους τρεις δεν τα βλέπουν ακόμα. Γρήγορα το μόνο που θα μοιραζόμαστε θα είναι η δυστυχία, η φτώχεια και η μιζέρια μας. Ελπίζω να την απολαύσουν όσοι αυταπατώνται με τις ανοησίες περί εθνικής υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και αυτάρκειας.

Οι υπόλοιπες εξελίξεις είναι ανάξιες σχολιασμού. Ο Σαμαράς καθυστέρησε πάνω από πέντε χρόνια να καταλάβει ότι αποτελεί βάρος για το κόμμα του, ενώ η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκαλεί απορία: Ο Πρωθυπουργός τι επιζητά πλέον; Να μοιρασθεί την αποτυχία των "νταουλιών" που πήρε εντολή να αρχίσει να βαράει; Όταν έπρεπε δεν επεδίωξε συναίνεση. Όταν είχε νόημα η διεύρυνση της στήριξης, αντιθέτως όξυνε αντιπαραθέσεις, ανέβασε τόνους, δίχασε όσο ποτέ. Τι επιδιώκει πλέον;

Θέλω μόνο κλείνοντας να επισημάνω την απύθμενη βλακεία του Έλληνα. Κάποιοι πανηγυρίζουν τη "νίκη" τους, ενώ ο περιφερόμενος κλόουν που έχουμε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ήδη προκρίνει την έκδοση ηλεκτρονικού παράλληλου νομίσματος (τύπου IOU). Φυσικά, λίγο μετά το αρνήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: