3/9/15

Μα τω Θεώ

Όσα χρόνια διατηρώ αυτό το ιστολόγιο δεν έκρυψα τα λόγια μου. Δε θα το κάνω ούτε τώρα. Δεν έχω γνώσεις οικονομικών, συνταγματικών, πολιτικών θεμάτων σε βάθος. Τη γνώμη μου διατυπώνω. Ενίοτε κάνω λάθος, όπως όλοι. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν κάνω λάθος. Με τις ταπεινές, λοιπόν, μη ειδικές γνώσεις μου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή υπήρξε μακράν η χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η ζημία που προκάλεσε στον τόπο δε συγκρίνεται με τις κυβερνήσεις της Επταετίας και την κυπριακή καταστροφή μόνο και μόνο επειδή την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας "λάκισε" να μάς γυρίσει στη δραχμή. Η καταστροφή που έχει προκληθεί θα έχει συνέπειες σε βάθος δεκαετιών, δεν ξέρω αν θα είναι και πλήρως αναστρέψιμες για τη γενιά μας.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι άμοιρος της ευθύνης του. Όχι μόνο συνεχίζει να χάφτει τα ψέματα που τού αραδιάζουν, αλλά αρνείται με φρικαλέο τρόπο την πραγματικότητα. Συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει λύση εκτός μνημονίου, μεγάλη μερίδα αρνείται να αντιληφθεί τι σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή, οι συντριπτικά περισσότεροι από το 61% του νόθου δημοψηφίσματος δεν κατάλαβαν ότι ψήφιζαν έξοδο από την ευρωζώνη και δεν το καταλαβαίνουν ούτε καν τώρα που το σχέδιο Βαρουφάκη αποκαλύφθηκε. Αν συνομιλήσουμε με πολλούς από αυτούς, στην απλή ερώτηση αν φέτος βιώνουν κατάσταση καλύτερη από πέρυσι θα εισπράξουμε απάντηση καταφατική. Γιατί; Γιατί ο Τσίπρας "διαπραγματεύτηκε". Ότι τα έκανε μαντάρα είναι αδιάφορο. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να συνομιλούμε με όρους προδοτών που "απολαμβάνουν" τα μνημόνια και εθνοσωτήρων αποτελεί ήττα της κοινής λογικής χωρίς προηγούμενο.

Αφού, λοιπόν, η κοινή λογική εξέλιπε, είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Με δεδομένο π.χ. ότι η ενίσχυση του ΣυΡιζΑ βασίστηκε στο σκίσιμο των μνημονίων, θα περίμενε κανείς σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη ΛαΕ του κ. Λαφαζάνη. Παραδόξως αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει. Το ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές αποτελεί ακραίο παράδοξο. Οι επιδόσεις του υπήρξαν άθλιες, παντού. Οι επιλογές προσώπων αισχρές. Οι πολιτικές από αφελείς ως εγκληματικές -όπου υπήρξαν. Το κόμμα του διαλύθηκε και ορισμένοι Έλληνες πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να τον επανεκλέξουν. Γιατί οι άλλοι είναι χειρότεροι; Ε, όχι, δεν είναι χειρότεροι! Κανείς δεν υπήρξε χειρότερος από τον Τσίπρα αυτού του επταμήνου.

Την ίδια στιγμή δικαιώνομαι απόλυτα για όσα έλεγα τόσα χρόνια για τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά: ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά του ακροδεξιού πρώην (ο Θεός να τον κάνει) Πρωθυπουργού στην Πατρίδα θα ήταν να τα μαζέψει και να φύγει. Ναι! Αυτό το κατάφερε. Έφυγε, οι γελοίες διαδικασίες εκλογής από τη βάση μπήκαν στο ψυγείο, η διχαστική σύγκρουση καραμανλικών - μητσοτακικών - ακροδεξιών απετράπη και επελέγη ένας αρχηγός που δεν είχε ελπίδα εκλογής από τη βάση. Και, ως εκ θαύματος, αυτός ο αρχηγός συσπειρώνει το κόμμα, κερδίζει ψηφοφόρους, αποτινάσσει τη σαμαρική ακροδεξιά ντροπή και με τον αυθεντικό "λαϊκό" τρόπο του, αλλά και με θεσμική αρτιότητα όπου έπρεπε, ανεβαίνει συνεχώς.

Ερωτώ λοιπόν: ποιοι από όσους άντεξαν να ψηφίσουν Σαμαρά τον Ιανουάριο (εγώ φυσικά και δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτούς!) δεν θα ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου ΝΔ; Πώς είναι δυνατόν να προκύπτει διεκδίκηση πρωτιάς (πολλώ δε μάλλον αυτοδυναμίας) για έναν διαλυμένο και αποτυχημένο ΣυΡιζΑ, τον ΣυΡιζΑ των ανικάνων, φανατικών και ημίτρελων, που τελικά προσχώρησαν και στο μνημονιακό μπλοκ;

Επί τόσα χρόνια προσπαθώ να κατανοήσω και να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος πριν και μετά τις εκλογές. Ακόμα και το 61% του δημοψηφίσματος είχε ερμηνεία: την εξαπάτηση του ελληνικού λαού και το παιχνίδι που οι Τσίπρας και Βαρουφάκης έπαιζαν στις πλάτες μας. Πώς ο ΣυΡιζΑ παίζει ακόμα πάνω από το 20%, μα τω Θεώ, δεν μπορώ να το καταλάβω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: