3/9/16

Εννέα σκέψεις για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, που μετά από τριήμερη κωμική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, κωδικοποιημένα πρέπει να σταθούμε στα εξής:

1) Η ίδια η πρόθεση αδειοδότησης είναι στην πραγματικότητα άνευ αντικειμένου. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κανένα αγαθό προς χρήση ιδιώτη ώστε να απαιτεί αντίτιμο, καθώς η χρήση του ψηφιακού φάσματος έχει ήδη παραχωρηθεί. Καλώς, κακώς δεν έχει καμία σημασία. Όπως δεν παρεμβαίνει στον ΟΤΕ και τη Nova για να τους επιβάλει πόσα NovaCinema και OteSports θα εκπέμψουν, έτσι είναι παράλογο να παρεμβαίνει στους παραγωγούς περιεχομένου, εφόσον δεν υφίστανται τεχνολογικοί περιορισμοί.

2) Σε συνέχεια της παραπάνω παρατήρησης ας δούμε ένα πολύ πρακτικό ερώτημα. Αύριο έρχεται ο αδειοδοτημένος Αντέννα και αγοράζει τα δικαιώματα π.χ. του Champions' League. Και αποφασίζει να εκπέμψει μέσω φερ' ειπείν του "Αντ1 Sports" και έναν δεύτερο αγώνα την Τρίτη. Αυτό πώς μπορεί να κριθεί παράνομο; Έχει γίνει από το Mega πάλι για το Champions' League (τη σεζόν που αγωνίστηκαν τρεις ελληνικές ομάδες) και από την ΕΡΤ για την Ολυμπιάδα του 2004 -μέσω Nova και στις δύο περιπτώσεις. Με ποιο σκεπτικό κάτι νόμιμο για τη συνδρομητική τηλεόραση μπορεί να απαγορευθεί για την ελεύθερη Digea, ειδικά όταν καταφανώς εξυπηρετεί τη δωρεάν ψυχαγωγία; Άλλωστε η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις συνδρομητικές πλατφόρμες, και ήδη οι προς διακοπή λειτουργίας σταθμοί έχουν προαναγγείλει τη συνέχιση εκπομπής μέσω αυτών.

3) Εφόσον η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό, αν αποδεχθούμε το δικαίωμα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο στη ρύθμιση όλων των δημοσίων αγαθών, ας σκεφτούμε μία αντίστοιχη περίπτωση π.χ. στην υγεία. Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Πολάκης και αποφασίζει να βάλει τάξη στις ιδιωτικές κλινικές. Μετράει την αγορά, διαιρεί με τα υπολογιζόμενα έξοδα κάθε μίας εξ αυτών και προκηρύσσει π.χ. 50 άδειες κλινικών για την Αθήνα, 10 για τη Θεσσαλονίκη κλπ. Μπορεί κανείς να διανοηθεί κάτι αντίστοιχο; Άλλωστε η υγεία είναι υπέρτερο αγαθό της ενημέρωσης. Και, έπειτα, το "επιτυχημένο" μοντέλο Παππά γιατί να μην "εξυγιάνει" και άλλες οικονομικές δραστηριότητες με προβληματικές επιχειρήσεις; Το πραγματικό ερώτημα, φυσικά, είναι άλλο: θέλουμε ελεύθερη αγορά, όπως προτιμάται σε κάθε σύγχρονο κράτος, ή πειραματισμούς μετακομμουνιστικού τύπου προς ικανοποίηση των αριστερών φαντασιώσεων σε συνδυασμό με έναν ιδιότυπο καπιταλιστικό κυνισμό και αμοραλισμό, που στοχεύει μόνο στο πορτοφόλι των επιχειρηματιών;

4) Ως προς τον ίδιο τον διαγωνισμό, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα χρήματα που μαζεύτηκαν και σωστά επισημάνθηκε ότι δε λαμβάνει υπόψιν:
α) τη διακοπή λειτουργίας τουλάχιστον δύο υγιών επιχειρήσεων (Alpha, Star),
β) τους διαφυγόντες φόρους και τέλη,
γ) τις απώλειες θέσεων εργασίας,
δ) τη ζημία στην αγορά και τα τραπεζικά ιδρύματα (κρατικά σε μεγάλο βαθμό) λόγω δανείων που δεν πρόκειται ούτε εν μέρει να ικανοποιηθούν.

5) Στα παραπάνω, ωστόσο, δε βλέπω να έχει επισημανθεί ένας κρισιμότατος παράγων που οδήγησε σε απώλεια δημοσίων εσόδων και έχει να κάνει με τη διαδικασία που επελέγη. Δύο επιχειρήσεις προέβησαν σε προσφορές άνω των 60 εκατομμυρίων και δεν έλαβαν άδεια, ενώ άλλες δύο με χαμηλότερο τίμημα αδειοδοτήθηκαν. Αυτό είναι σκανδαλώδες. Όλες οι άδειες θα μπορούσαν να είχαν κινηθεί άνω των 60 εκατομμυρίων, αφού βρέθηκαν θεωρητικά πρόθυμοι να τα δώσουν. Αντί ο κ. Παππάς να πανηγυρίζει, ας μας εξηγήσει γιατί υπάρχει απώλεια σχεδόν 25 εκατομμυρίων, τουλάχιστον, εξαιτίας των εμπνεύσεών του.

6) Τα ποσά που δόθηκαν έχουν εξ αρχής υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων (αν λάβουμε υπόψιν τα αριθμητικά στοιχεία που αφρόνως επεκαλέσθη ο ίδιος ο κ. Τσίπρας), ενώ και η θεωρητική διαφημιστική πίτα των "200 εκατομμυρίων" μοιραία θα συρρικνωθεί με τα μισά μόνο κανάλια εν λειτουργία.

7) Η επιχειρηματολογία περί καταπολέμησης της διαπλοκής δεν είναι απλά έωλη, αλλά έχουμε και το ακριβώς αντίθετο: αποδεδειγμένο σύστημα διαπλοκής, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν και την ακριβώς προηγούμενη παρατήρηση. Ενώ τίθεται ζήτημα μη βιωσιμότητας σε μία αγορά υπό συρρίκνωση αν όχι και κατάρρευση, κάποιοι δαπανούν εξωφρενικά ποσά για να εισέλθουν σε αυτήν. Γιατί; Μήπως έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με τον κ. Καλογρίτσα; Και αν στη δική του περίπτωση η "πιάτσα" βοά για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τον "έσπρωξε" αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, η περίπτωση Ιβάν Σαββίδη είναι εξοργιστική. Για μεγαλοεπιχειρηματίας, ή είναι εντελώς ανόητος ή απόλυτα θρασύς ο, κατά την καραμανλική και νυν συριζόφιλη ορολογία, "νταβατζής" των παοκτσήδων με τις πολυποίκιλες και θολές δραστηριότητες: αφού εντελώς εν ψυχρώ ομολόγησε δημοσίως ότι έπαιξε τον ρόλο του λαγού, δήλωσε (παρότι δεν είχε εξασφαλίσει άδεια) ικανοποιημένος γιατί εξετέλεσε την αποστολή του και τον σχεδιασμό του (!) αλλά δυσαρεστημένος που του ξέφυγε φτηνά ο Αλαφούζος (!!!) και, εν συνεχεία, χτύπησε φιλικά στην πλατούλα τον Τσίπρα, δημιουργώντας την εντύπωση κανονικής συμπαιγνίας με το καθεστώς!!!

8) Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη με τον Σκάι. Υποτιμήθηκε ο Αλαφούζος στη σημαδεμένη τράπουλα και τους την έφερε; Απλά πλήρωσε παραπάνω; Τα βρήκανε στο παρασκήνιο (ήδη ο Μπάμπης Παπαδημητρίου σήμανε "χαμήλωμα των τόνων" μετά την αδειοδότηση); Πάντως από όλο το πανηγύρι ο Σκάι κέρδισε τις εντυπώσεις από την κυβέρνηση.

9) Με το "μαύρο" σε 4+1 σταθμούς  (Alpha, Epsilon, Star, ΑΡΤ + την ειδική περίπτωση του Mega) μένει αναίτια κόσμος στον δρόμο και κλείνουν σταθμοί που δεν ήταν καν αντικυβερνητικοί στην πλειοψηφία τους (αυτή είναι η ειρωνία), με ευθύνη όσων έκλαιγαν για τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Είναι κωμικό. Ο Παππάς και οι περί αυτόν επιχειρούν να παρουσιάσουν ως δικαίωμα του κράτους να κλείνει άνευ λόγου ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ, κατά τους ίδιους πάντα, το κράτος δεν είχε δικαίωμα να κλείσει μία κρατική και ζημιογόνο επιχείρηση: η ΕΡΤ ήταν και είναι ζημιογόνος -μόνο το ανταποδοτικό τέλος (ένα εξωφρενικό χαράτσι) την καθιστά κερδοφόρο στα χαρτιά-, έχει εξωφρενικά υπερβάλλον προσωπικό και χαμηλότατη τηλεθέαση. Δεν μπορεί να σταθεί στο μυαλό κανενός λογικού ανθρώπου η κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Ολοκληρώνοντας, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε υπό ένα φασίζον, απολυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς. Προσωπικά δεν είχα ποτέ αμφιβολία ότι όλοι οι "αριστεροί" ρέπουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και μόνο η μέχρι τώρα μη πρόσβασή τους στην εξουσία μάς προφύλασσε από το χάλι που πλέον υφιστάμεθα.

Ας αναπαυθεί το καθεστώς προσωρινά στις, όποιες, δάφνες του. Αλλά ας θυμάται και τούτο: το χρήμα δεν έχει χρώμα, κόμμα και θρησκεία. Έχει μόνο επιθυμία πολλαπλασιασμού. Το τετραμελές ολιγοπωλιακό τέρας που δημιούργησαν σε ελάχιστο χρόνο θα τους καταβροχθίσει, διότι δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει στην πτώση τους.

Και είναι το δεύτερο τέρας. Το πρώτο ( και χειρότερο) είναι ένας εκμαυλισμένος πνευματικά λαός που αποτιμά τα πάντα σε χρήμα, με έναν μη ρεαλιστικό, εξωφρενικό συχνά, τρόπο, χάρη στον σανό που ταΐστηκε από τους Τσιπρο-σαμαράδες και τις Ζαππειο-θεσσαλονίκες. Εφόσον χρήμα δεν μπορεί να μοιράσει ο κ. Τσίπρας, ας περιμένει το λιντσάρισμά του -φοβούμαι όχι μόνο στην κάλπη. Ο ίδιος εξαγρίωσε τον κόσμο. Είναι αδύνατον να μη βιώσει την οργή του. Εγώ απλά ελπίζω (χωρίς να το πολυπιστεύω), αν τελειώσει κάποτε ο θλιβερός εναγκαλισμός των δικαστών με το καθεστώς, οι φασίστες αυτοί να σαπίσουν στη φυλακή για τη ζημιά που κάνουν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: